Artrose

Misschien herken je het. Dat je wat moeilijker uit bed komt en je je wat stram voelt in de ochtend. Als de pijn niet meer wegtrekt in de loop van de dag, of soms zelfs erger wordt, dan kan het artrose zijn. Bij artrose is het kraakbeen beschadigd of versleten en dat zorgt voor pijn. Het kan bij alle gewrichten in het hele lichaam voorkomen. Lees hieronder welke hulpmiddelen jou kunnen ondersteunen bij slijtage in je lichaam.

Bij artrose is het kraakbeen beschadigd of versleten en dat zorgt voor pijn. Het kan bij alle gewrichten in het hele lichaam voorkomen. Lees hieronder welke hulpmiddelen jou kunnen ondersteunen bij slijtage in je lichaam.Bij artrose is het kraakbeen beschadigd of versleten en dat zorgt voor pijn. Het kan bij alle gewrichten in het hele lichaam voorkomen. Lees hieronder welke hulpmiddelen jou kunnen ondersteunen bij slijtage in je lichaam.

Wat is artrose?

Artrose is een aandoening van het hele gewricht. In het gewricht wordt de kwaliteit van het kraakbeen minder, het gewricht raakt soms ontstoken, er wordt minder gewrichtsvloeistof aangemaakt en het bot bij het gewricht verandert.

In welke gewrichten ontstaat artrose?

Artrose kan in 1 gewricht ontstaan, maar kan ook in meerdere gewrichten voorkomen. Gewrichten waarin het vaker voorkomt zijn de knieën, de heupen, de gewrichten in de nek en onderrug, de duim, de vingers en de grote teen.

Wat kun je doen om klachten te verminderen of te voorkomen?

Als bewegen pijn doet, hoe vind je dan de motivatie om toch te gaan bewegen? En belangrijker nog: hoe zorg je ervoor dat je jouw gewrichten niet overbelast? Wij geven graag wat tips.

  1. Bewaak je grenzen. Dat zal in het begin even aftasten zijn; hou vol.
  2. Als je tijdens of voor het bewegen pijn voelt, neem eerst rust of ga over op lichtere oefeningen.
  3. Kies een sport of activiteit die bij jou past en die je leuk vindt, dit motiveert.
  4. Het hoeft niet gelijk groots te zijn: een klein ommetje kan al het verschil maken.
  5. Houd je gewrichten goed warm, dit helpt bij herstel en vergemakkelijkt het bewegen.
  6. Vermijd tocht, kou en vocht ten allen tijden, ook tijdens het sporten.
  7. Beweeg op zoveel mogelijk momenten, spreid de belasting.
  8. Neem bij beweging tussendoor af en toe een pauze.
  9. Verander geregeld van houding.
  10. Breng variatie aan in jouw bewegingen om zo het gewricht te ontlasten.
  11. Gebruik hulpmiddelen (zoals hieronder).

Handige hulpmiddelen bij artrose

Fietstrainer Fysic FW-8
Mobiliteitstrainer Tunturi kleine fiets om benen te trainen
Tunturi Cardio Fit M50 Mobiliteitstrainer
Pot opener Dycem
Opener fles-en blik multifunctioneel
Lange schoenlepel XL
Tijdelijk niet op voorraad
SecuCare antislip sticker rond

Hoe verloopt artrose?

Als er een duidelijk aanwijsbare oorzaak van de artrose in een bepaald gewricht is, is de kans groot dat het bij één gewricht blijft. Heb je bijvoorbeeld artrose doordat je in het verleden een beschadiging aan de meniscus in je knie hebt gehad? Dan zorgt dat niet automatisch voor artrose in de andere knie. Is er geen duidelijk aanwijsbare oorzaak aan te wijzen waardoor je artrose in een bepaald gewricht heeft, zoals een vroeger opgelopen blessure of beschadiging in of rond het gewricht? Dan is de kans iets groter dat je ook in andere gewrichten artrose krijgt. Bij iedereen verloopt artrose anders, maar artrose wordt vaak langzaam erger.

Artrose en slijtage

Om je zo goed mogelijk te kunnen adviseren, verdelen we hieronder de klachten in twee soorten:
Soort 1: Slijtage in gewichten van het onderlichaam zoals heupen, benen en voeten.
Soort 2: Slijtage in gewrichten van het bovenlichaam zoals armen, handen en bovenlijf.

Slijtage in het onderlichaam

Heupen, benen en voeten

Slijtage in gewichten van het onderlichaam zoals heupen, benen en voeten.
Met artroseklachten in het onderlichaam bedoelen wij de lichaamsdelen vanaf de heupen. Denk bijvoorbeeld aan de voeten, knieën en heupen. Klachten kunnen pijnlijke en stijve gewrichten zijn. Deze klachten kunnen per dag verschillen en worden met de jaren meestal erger, waardoor ze vervelende gevolgen met zich meebrengen.

Als de klachten erger worden, zal lopen en bewegen ook lastiger gaan. Doordat je minder kan bewegen, zal de spierkracht ook afnemen. Ondersteunende hulpmiddelen staan hieronder per omgeving beschreven. Vaak kun je zelf al goed inschatten welke hulpmiddelen jou goed kunnen ondersteunen.
Een goede manier om er zeker van te zijn dat je het juiste hulpmiddel kiest, is door klachten te bespreken met je huisarts.

Hulpmiddelen voor algemeen gebruik

Hulpmiddelen voor de slaapkamer

Hulpmiddelen voor in de woonkamer

Hulpmiddelen voor in de badkamer

Hulpmiddelen voor buiten

Slijtage in het bovenlichaam

Schouders, armen en handen

Onder artroseklachten aan het bovenlichaam verstaan we alle lichaamsdelen boven de heupen.
Denk bij artroseklachten aan het bovenlichaam aan de schouders, armen en handen. Vaak geldt dat hoe kleiner de gewrichten zijn, hoe eerder ze opgezwollen raken en pijn gaan doen.

Meestal worden de klachten met de jaren erger, wat vervelende gevolgen met zich mee kan brengen. Het kan zijn dat je minder vrij kunt bewegen, dat kan invloed hebben op je zelfstandigheid. Hulpmiddelen zijn er om ervoor te zorgen dat je die zelfstandigheid behoudt. Hieronder staan hulpmiddelen per ruimte ingedeeld die jou kunnen helpen.

Hulpmiddelen voor algemeen gebruik

Hulpmiddelen voor de slaapkamer

Hulpmiddelen voor in de woonkamer

Hulpmiddelen voor in de keuken

Hulpmiddelen voor in de badkamer

Hulpmiddelen voor buiten