Verzekerbaarheid van schade aan Wmo hulpmiddelen.
Kassa heeft zaterdag 15 januari jl. aandacht besteed aan de verzekerbaarheid van schade aan Wmo hulpmiddelen. We merken dat dit heeft geleid tot onrust bij een aantal gebruikers. Deze onrust is niet nodig! Medipoint, alsook de andere leveranciers in de Wmo, hebben de hulpmiddelen voldoende verzekerd en nemen het risico van schade van de Wmo hulpmiddelen op zich.
Alleen als er sprake is van oneigenlijk gebruik, of opzettelijke schade houden we de mogelijkheid open om de schade te verhalen op de gebruiker. Firevaned heeft, in soortgelijke bewoording, hierover deze statement richting Kassa gestuurd:
De missie van de Firevaned leden, de branchevereniging van hulpmiddelenleveranciers, is om mensen met een beperking door middel van hulpmiddelen, maximale zelfstandigheid te bieden. Mobiliteitshulpmiddelen worden in veel gevallen aan de gebruiker in bruikleen verstrekt door een gemeente. Wanneer een gebruiker onbedoeld schade veroorzaakt bij derden met een elektrische aangedreven hulpmiddel, wordt dit gedekt door de WAM (Wettelijke Aansprakelijkheid Motorvoertuigen) en bij handbewogen hulpmiddelen door de WA verzekering van de gebruiker. De kosten van normaal gebruik komen niet voor rekening van de gebruiker. Daaronder vallen zaken als slijtage, preventief en periodiek onderhoud en schades aan het hulpmiddel als er een keer iets misgaat. Alleen als er duidelijk sprake is van (meerdere) schades door opzet of nalatigheid kan, in nauw overleg tussen de gemeente en leverancier, besloten worden de kosten te verhalen op de veroorzaker. In de bruikleenovereenkomst met de gebruiker is dit als zodanig vastgelegd.
Mocht je een aanvullende toelichting wensen, kun je hierover uiteraard altijd direct contact opnemen met jouw contactpersonen binnen Medipoint.