De drijfveren van een ergotherapeut

Vandaag is het de Dag van de Ode aan de Zorg. Een dag in het teken van onze zorgprofessionals. Daarom laten we het wat, hoe en waarom van hun werk aan je zien. En tonen daarmee onze waardering en respect. In onderstaand interview maak je kennis met Martine van Nes, Ergotherapeut bij ZBVO. Ontdek wat haar beweegt om mensen in beweging te brengen en te houden.

Werkplezier is voor mij dat ik een bijdrage kan leveren aan de kwaliteit van het leven van mijn cliënten

Waarvoor kunnen mensen bij jou terecht? Wat houd je werk in?

Als ergotherapeut lever ik een bijdrage aan de kwaliteit van leven van mensen in de breedste zin van het woord. Een ergotherapeut adviseert en traint zodanig dat de cliënt zijn dagelijkse activiteiten weer zoveel mogelijk zelf uit kan voeren. Alles wat iemand in het dagelijks leven doet kan aan bod komen; van het bereiden van een maaltijd tot het verplaatsen binnen- en buitenshuis en valpreventie. Van het optimaliseren van een zit-/lighouding tot aan energieverdeling en dagstructuur. De vragen komen vanuit de cliënt en de cliënt stelt de prioriteiten. Hierbij is het heel belangrijk om de persoonlijke situatie, de omgeving en de wensen van de cliënt in kaart te brengen: wat doet iemand in het dagelijks leven en wat maakt hem of haar gelukkig? Door deze vragen te stellen aan de cliënt worden de prioriteiten bepaald.

Training en scholing

Inmiddels heb ik een aantal nascholingen gevolgd. Zo ben ik aangesloten bij ParkinsonNet en ik heb vorig jaar een nascholing tot SI-therapeut afgerond. SI staat voor Sensorische Informatieverwerking waarbij je je richt op de prikkelverwerking, hoe dit complexe proces verloopt en welke invloed dit heeft op het dagelijks leven van de cliënt. Door hier op de juiste manier op in te spelen, kun je een grote bijdrage leveren aan de kwaliteit van leven van de cliënt.

Waarom ben je ergotherapeut geworden?

Ik wist altijd al dat ik in de zorg wilde gaan werken. Als ergotherapeut ben je daar waar een probleem zich voordoet, dus in de juiste context waardoor je samen met de cliënt ter plekke kunt kijken waar mogelijkheden liggen. Ik werk nu ongeveer 10 jaar in de ouderenzorg en deze doelgroep heeft mijn hart gestolen. Jarenlange levenservaring en gewoontes/routines meenemen in de ergotherapiebehandeling is datgene wat mijn vak zo mooi maakt.

Waar word je blij van in je werk? Waar krijg je energie van? Kan je een voorbeeld noemen?

Ik word blij van mijn werk wanneer ik iets heb kunnen betekenen voor mijn cliënten en de hulpvraag beantwoord is. Dit kan het verschil maken waardoor iemand gelukkiger is en dat is heel mooi om te zien. Om dit te realiseren heb je vaak ook een samenwerking nodig tussen de betrokken zorgprofessionals, zodat je gezamenlijk deze bijdrage kan leveren. Ik word erg blij van een samenwerking met bijvoorbeeld een fysiotherapeut, casemanager en arts, waarbij je uiteraard samen met de cliënt naar het grotere geheel kunt kijken.

Ik werk bij ZBVO, dat staat voor Zorg en Behandeling Voor Ouderen. De sfeer binnen de eigen organisatie en het vertrouwen dat ik krijg van mijn werkgever is voor mij heel waardevol. Ik houd van een uitdaging en ik krijg ook de mogelijkheid om uitdagingen aan te gaan. Daarnaast is er oog voor de ambities die ik heb voor de toekomst, waarbij ik ook de ruimte krijg om deze na te streven binnen ZBVO. Momenteel ben ik samen met een collega psycholoog een masterclass aan het voorbereiden. Erg leuk om te doen!

Kan je een gemiddelde werkdag beschrijven?

Mijn werkdag is erg afwisselend en dat maakt het juist zo leuk. Voordat ik bij cliënten langskom, bereid ik mij voor door het lezen van de verwijzing of verslag van voorgaande bezoeken. Na het bezoeken van mijn cliënten, zet ik zo nodig acties uit (bijvoorbeeld een voorziening aanvragen of een overleg met een andere professional plannen) en werk ik mijn dossier bij. Een dag kan bestaan uit een intakegesprek, gevolgd door huisbezoeken bij cliënten waar ik al langer betrokken ben. Ik kom altijd bij de cliënt thuis. Vaak doe ik dit alleen, maar een gezamenlijk bezoek met een fysiotherapeut of casemanager komt ook voor. Daarnaast werk ik ook in het verpleeghuis waar ik nauw samenwerk met verpleegkundigen en het complete behandelteam.

Wat in je baan geeft jou de meeste voldoening?

Wanneer ik een hulpvraag heb kunnen beantwoorden en een bijdrage heb kunnen leveren aan een gemakkelijker dagelijks leven.

Heb je een mooi klantverhaal voor ons, waarbij je iemand verder hebt geholpen?

Ik heb een paar mooie voorbeelden van ouderen in een thuissituatie. Een dementerende cliënt heeft moeite met traplopen. De trap is zwart. De visuele waarneming kan bij mensen met dementie anders zijn, waardoor een zwart gat gezien wordt. Dat is erg beangstigend. Door contrast aan te brengen op de treden van de trap, werd de trap niet meer waargenomen als een zwart gat, maar werden er treden zichtbaar voor de cliënt. Hierna ging het traplopen beter.

Een tweede voorbeeld gaat over een cliënt met dementie met veel onrust in de nacht waardoor zowel de eigen nachtrust als die van de mantelzorger al langere tijd verstoord was. Een slechte nachtrust heeft grote invloed op het dagelijks leven. Bij deze hulpvraag heb ik de sensorische informatieverwerking in kaart gebracht. Hierbij richt ik mij op de prikkelverwerking. Uit mijn onderzoek werd duidelijk welke prikkels sterk binnenkwamen bij mijn cliënt en welke prikkels mijn cliënt nodig had om te kunnen ontspannen. De oplossing was een speciale verzwaarde deken, waardoor er veel meer rust kwam in de nachten en zowel mijn cliënt als de mantelzorger weer een goede nachtrust kregen.

Heb je nog een tip?

Twijfel niet om een ergotherapeut tijdig in te schakelen, zodat we eerder kunnen meekijken. Voorkomen is beter dan genezen. Dit kan door middel van een verwijzing via de (huis)arts of door zelf contact op te nemen met een ergotherapeut via directe toegankelijkheid. Tip: kijk vooraf ook naar het aantal uur wat wordt vergoed uit de basisverzekering.