Kunnen wij je helpen?
Wil je meer informatie of persoonlijk advies? Kom langs in één van onze winkels of neem contact op met onze experts van de klantenservice.
Kun je wel wat ondersteuning gebruiken tijdens de zwangerschap en rondom de bevalling? Je leent je kraamhulpmiddelen bij Medipoint en ze worden vergoed door jouw zorgverzekeraar. Bestel eenvoudig online en Medipoint regelt de rest.
Deze producten worden volledig vergoed vanuit je basisverzekering. Medipoint regelt de declaratie met jouw zorgverzekeraar. Het ophalen en bezorgen van kraamhulpmiddelen is gratis.
✓ 100% vergoed vanuit je basisverzekering
✓ Wij verzorgen de declaratie met je zorgverzekeraar
✓ Gratis bezorgen en ophalen van je spullen
✓ Direct beschikbaar in een winkel bij jou in de buurt
Onze klanten bestellen deze producten vaak mee om de kraamuitzetlijst compleet te maken. Het kraampakket, de kruiken en thermometers zijn namelijk verplicht om in huis te hebben vooraf aan de bevalling. De producten vallen buiten de vergoeding van je zorgverzekering en leveren we apart van de leenproducten.
✓ Zorgvuldig door zorgprofessionals samengesteld
✓ Vandaag voor 22:00 uur besteld. Morgen in huis
Veel aanstaande moeders krijgen te maken met zwangerschapskwaaltjes. Oma weet vaak raad, maar Medipoint ook. Onze kraamverzorgende Moniek geeft een aantal praktische tips en adviseert welke producten de lichte ongemakken wat kunnen verzachten.
Tijdens de zwangerschap gebeurt er veel in je lichaam, en dat kost energie. Het is dan ook heel logisch dat je moe bent tijdens de zwangerschap. Onderstaand enkele adviezen om de vermoeidheid te verminderen.
Doe tussendoor dutjes van 20 tot 30 minuten. Dit is erg effectief om je lichaam de rust te geven die het nodig heeft.
Om goed in slaap te komen is het belangrijk om lekker in bed te kunnen liggen. Vaak is het fijn om wat kussens te gebruiken om jezelf goed te positioneren als je gaat liggen. Je kan hier ook een voedingskussen voor gebruiken. Een voedingskussen is een lang slangvormig kussen die je langs je heen kan draperen. Het voordeel van een voedingskussen is dat je maar 1 kussen hoeft te verplaatsen in plaats van verschillende kussens. Daarnaast kan je het kussen ook na de zwangerschap gebruiken tijdens de voeding van je baby.
Om ‘s nachts goed te kunnen slapen, is bewegen belangrijk. Beweging breekt namelijk melkzuur in je bloed af, waardoor spieren zich beter kunnen ontspannen en je stressniveau daalt. Door een goede nachtrust te pakken, zal je overdag ook een stuk minder vermoeid zijn. Een activity tracker kan je helpen om bij te houden of je voldoende beweegt en hoe je slaapt. Slaap je ondanks dat je genoeg hebt bewogen niet goed ‘s nachts? Dan kun je een lichttherapielamp proberen. De lichttherapielamp werkt goed wanneer je moeite hebt om in slaap te komen. Door overdag voldoende daglicht te zien, val je ’s avonds makkelijker in slaap. Met de daglichtlamp is het eenvoudig om ook in de winter voldoende licht te zien.
Lage rugpijn is een veelgenoemde klacht tijdens de zwangerschap. Dit is logisch te verklaren door het extra gewicht van je zwangere buik. Ook is je baarmoeder met banden aan je rug bevestigd, waardoor een holle rug kan ontstaan wat kan leiden tot pijnklachten. Met onderstaande adviezen helpen we je graag om rugklachten te verminderen en te voorkomen.
Je vermindert de kans op lage rugpijn als je blijft bewegen. Activiteiten zoals zwemmen en zwangerschapsyoga zijn zeker aan te raden tijdens je zwangerschap. Zwangerschapyoga kan je ook thuis doen, zet bijvoorbeeld een YouTube tutorial aan en gebruik je eigen fitnessmatje voor een goede ondergrond. Probeer wel een balans te vinden tussen rust en bewegen. Sta bijvoorbeeld niet te lang achter elkaar en loop niet teveel trappen.
Als je al last van je rug hebt, dan helpt warmte om je spieren te ontspannen. Wanneer de spieren ontspannen, kunnen je klachten afnemen. Het Sissel kersenpitkussen kan hierbij helpen. Dit opwarmbare kersenpitkussen biedt gericht warmte waar je klachten ervaart, en dankzij de riem blijft het warme kersenpitkussen op de pijnlijke plek zitten zodat je spieren kunnen ontspannen.
Tijdens de zwangerschap en de eerste 3 maanden na de bevalling is het verstandig om bukken zoveel mogelijk te vermijden. Naast dat het steeds moeilijker is om te bukken met je zwangere buik, kan het je rug ook overbelasten. Tillen en bukken is natuurlijk nooit helemaal te vermijden. Gebruik voor die momenten onderstaande adviezen.
Ga rechtop staan en kantel je bekken iets naar achteren. Span je buikspieren aan om te voorkomen dat je de rug holt. Buk zo min mogelijk en ga daarbij door de knieën, zodat je vanuit je benen kan tillen. Gebruik 2 handen om te tillen en plaats het te tillen gewicht zo dicht mogelijk bij je lichaam.
Ook het aantrekken van je schoenen kan zonder ver voorover te bukken met een verlengde schoenlepel. Ga op een stoel zitten met je schoenen op de grond en gebruik de verlengde schoenlepel om zonder te bukken in je schoenen te komen. Om je sokken ook zonder bukken aan te trekken, kan je een sokaantrekker gebruiken.
Het is heel normaal dat opstaan uit bed en het omdraaien in bed lastiger gaat dan aan het begin van de zwangerschap. Als je niet voorzichtig omdraait of met een flinke zwaai probeert om te draaien dan kan het in je rug schieten. Met onderstaande tips kan je makkelijker opstaan en draaien in bed.
Trek je benen omhoog. Maak vervolgens de beweging om te draaien tegelijkertijd met je schouder en je heup. Zo voorkom je dat het in je rug schiet.
Een andere manier om je voorzichtig om te draaien is door 1 been te strekken en het been waar je van wegdraait te buigen. Met het gebogen been kan je jezelf afzetten. Gebruik bij het omdraaien ook je schouder en arm.
Ga op je zij liggen met opgetrokken knieën. Leg vervolgens je voeten uit bed en duw jezelf omhoog met je elleboog. Je zult merken dat je heupen en schouders in dezelfde houding ten opzichte van elkaar blijven tijdens het opstaan, wat prettig is voor je buik en rug.
Tijdens de zwangerschap bereiden je borsten zich al voor om na de geboorte borstvoeding te geven. Hierdoor worden je borsten tijdens de zwangerschap groter en zwaarder. Dit kan leiden tot gevoelige of pijnlijke borsten. Gebruik onderstaande tips bij gevoelige of pijnlijke borsten.
Warmte kan verlichting bieden bij gevoelige of pijnlijke borsten. Neem bijvoorbeeld een warme douche om de pijn te verlichten. Of gebruik een warm/koud kompres als pijnverlichting.
Heb je last van pijnlijke of gevoelige tepels? De hydrogel pads bieden onmiddellijk pijnverlichting en verkoeling. Door de pads in de koelkast te leggen, verleng je het verkoelende effect van de pads.
Tepelzalf zorgt voor snelle verlichting bij pijnlijke tepels en tepelkloven. Je kunt de crème ook gebruiken op andere droge plekjes op de huid, of om je lippen te hydrateren. Deze crème kun je tevens gebruiken voor de huid van de baby.
Tijdens je zwangerschap zetten vaatwanden uit en circuleert er meer bloed door je lichaam dan normaal. Dit is de reden waarom je enkels kunnen opzwellen. Met onderstaande tips kan je de bloedcirculatie op gang houden, zodat je lichaam makkelijker overtollig vocht afvoert.
Door te bewegen hou je de circulatie in je kuiten op gang. Dit zorgt ervoor dat je bloedvaten ondersteuning krijgen om overtollig vocht weg te pompen. Probeer ieder uur in ieder geval 5 minuten te bewegen. Ga bijvoorbeeld een klein stukje lopen of gebruik een Tunturi mini bike. Met de mini bike kan je moeiteloos elk uur 5 minuten zittend fietsbewegingen maken, zodat je de bloedcirculatie op gang houdt.
Het lijkt misschien tegenstrijdig, maar ook water drinken helpt om gezwollen enkels te verminderen. Is je dorstgevoel minder door de zwangerschap? Download dan een app die reminders stuurt om water te drinken of zet je alarm als reminder.
Probeer eens wisselbaden met koud en warm water. Dit zal je bloedsomloop bevorderen en je lichaam ondersteunen om overtollig vocht weg te pompen. Of gebruik het voetenbubbelbad om je bloedsomloop te bevorderen met de vibratiemassage en roodlicht zone.
In het laatste trimester van de zwangerschap zal het door je zwangere buik lastiger zijn om uit een diepe zit op te staan of te gaan zitten. Bijvoorbeeld bij het toilet, de bank of je keukenstoel. Lees hieronder hoe je makkelijker kan opstaan en gaan zitten.
Als het opstaan niet meer zo makkelijk gaat door kwaaltjes of je zwangere buik, is het verstandig om op een wat hogere stoel met armleuningen te zitten. Schuif met je billen richting het puntje van de stoel en plaats 1 voet voor en 1 voet achter. Vervolgens kan je je lichaam naar voren brengen en opstaan door de benen te strekken. Gebruik de armleuningen bij het opstaan en span je onderbuik iets aan.
Voorzichtig gaan zitten kan een uitdaging zijn. Denk aan het volgende als je gaat zitten: Zet je voeten naast elkaar, en duw de knieholtes tegen de rand van de stoel of bank. Recht je rug en buig vanuit de heupen naar voren. Gebruik ook tijdens het gaan zitten de armleuningen. Zo ga je rustig en zachtjes zitten.
In de woonkamer kan je er voor kiezen om op een hoge stoel te gaan zitten om het opstaan en zitten makkelijker te maken. Heb je deze niet of zit een lage stoel beter? Kies dan voor meubelverhogers. Met de meubelverhogers verhoog je jouw favoriete stoel een stukje, zodat je uit een minder diepe zit hoeft op te staan en niet diep door de knieën moet om te gaan zitten.
Niet alleen je meubels kan je verhogen, maar ook het toilet. Met een toiletverhoger zorg je er ook voor dat je net wat hoger zit, zodat je niet zoveel moeite hoeft te doen om op te staan met je zwangere buik of te gaan zitten.
Ook het opstaan uit een lage zit van de auto kan lastiger gaan. De handybar is dan een uitkomst. Het is een verplaatsbare handgreep die op een eenvoudige manier extra steun biedt bij het in- en uitstappen. Hiernaast kan je de handybar ook gebruiken als ruitenbreker en gordeldoorsnijder. Wel zo veilig met een kleintje op komst.
Wil je meer informatie of persoonlijk advies? Kom langs in één van onze winkels of neem contact op met onze experts van de klantenservice.