Checklist: goed voorbereid en veilig op pad

Ook wanneer je wat slechter ter been bent, is het fijn om er zelf op uit te gaan. Lees hieronder de checklist om dit zo veilig mogelijk te doen.

Checklist: goed voorbereid en veilig op padChecklist: goed voorbereid en veilig op pad

1. Draag goede schoenen

Wist je dat voeten groter worden naar mate iemand ouder wordt? Dat komt doordat de voet in de loop der jaren wat doorzakt. Jouw schoenmaat kan hierdoor 1 á 2 maten groter worden. Let er daarnaast bij op dat je kiest voor een schoen met een brede zool en profiel voor meer grip. Uiteraard zorgt een schoen met een lage hak of helemaal geen hak ervoor dat je steviger op de grond staat.

2. Wees duidelijk in het verkeer

Of je nu lopend oversteekt, met de fiets of met de scootmobiel, laat altijd aan uw medeweggebruikers duidelijk zien wat je gaat doen. Op deze manier is het voor iedereen duidelijk en wordt de kans op ongelukken verkleind.

3. Gebruik de app Wikiloc

Wikiloc is een gratis app met miljoenen buitenpaden ter wereld. Het voordeel van de app is dat je kunt filteren op type routes. Zoals gemakkelijk begaanbaar en rolstoeltoegankelijk. Daarnaast werkt de app met een GPS-systeem waardoor je makkelijk mooie, nieuwe routes kunt volgen.

4. Hulpmiddel kan uitkomst bieden

Wanneer lopen of fietsen niet meer zo makkelijk gaat, of wanneer je bang bent om te vallen, kan een hulpmiddel een uitkomst zijn. Er is veel aanbod op dit gebied. Denk aan een wandelstok, rollator of scootmobiel. Maar ook bijvoorbeeld een loopfiets of (elektrische) driewielfiets. Onze medewerkers adviseren je graag vrijblijvend wat het beste bij jouw situatie en wensen past.

5. Laat jouw hulpmiddel regelmatig checken

Maak je gebruik van een hulpmiddel? Laat deze dan regelmatig controleren door een expert. De expert kijkt bijvoorbeeld of de remmen het nog goed doen, en of de banden nog goed zijn. Ook kun je laten controleren of je het hulpmiddel nog op de juiste manier gebruikt.

6. Telefoon op zak

Wanneer je naar buiten gaat, is het handig om een mobiele telefoon mee te nemen. Mocht er onverhoopt iets gebeuren, of je bent langer onderweg dan je dacht, dan kun je altijd iemand bellen om diegene op de hoogte te stellen.

Een selectie van hulpmiddelen om jou hierbij te helpen