Beweegrichtlijnen voor 65+ en hulpmiddelen voor ouderen

Volgens de beweegrichtlijnen is het voor 65-plussers belangrijk om 150 minuten per week matig intensief te bewegen, verspreid over verschillende dagen. Denk hierbij aan zwemmen, wandelen of fietsen. Daarnaast wordt er aangeraden om minimaal 2x per week aan spier- en botversterkende oefeningen te doen, gecombineerd met balansoefeningen. Maar hoe maak je dit allemaal concreet? Wij leggen het je hieronder uit.

Beweegrichtlijnen voor 65+

Volgens de beweegrichtlijnen is het voor 65-plussers belangrijk om 150 minuten per week matig intensief te bewegen, verspreid over verschillende dagen. Denk hierbij aan zwemmen, wandelen of fietsen. Daarnaast wordt er aangeraden om minimaal 2x per week aan spier- en botversterkende oefeningen te doen, gecombineerd met balansoefeningen. Maar hoe maak je dit allemaal concreet? Dit kun je onder andere waarmaken met bepaalde hulpmiddelen voor ouderen. Wij leggen het je hieronder uit.

Wat is matig intensief bewegen?

Wat de ene persoon als intensief bewegen ervaart, kan een ander als matig intensief ervaren. Een lastig begrip dus. In dit geval noemen we het matig intensief bewegen wanneer de hartslag iets omhoog gaat en de ademhaling versnelt. Praten is nog wel mogelijk, maar wordt iets moeilijker. Het gaat erom dat het lichaam 3 tot 6 keer meer energie gebruikt dan in rust. Met stevig wandelen verbruikt het lichaam bijvoorbeeld 3 keer meer energie dan in rust, en met fietsen bijna 6 keer meer.

Wat kun je doen?

Met 150 minuten per week bewegen kom je uit op 5 dagen per week een half uurtje matig intensief bewegen. Dit kan bijvoorbeeld door middel van:
– Fietsen (16 tot 19 kilometer per uur)
– Wandelen
– Nordic walking (wandelen met speciale stokken)
– (Senioren) gym
– Golfen
– Paardrijden
– Crosstrainen
– Roeien
Ook huishoudelijke activiteiten dragen hier aan bij zoals het gras maaien, dweilen of tuinieren. Er bestaan verschillende hulpmiddelen voor ouderen in huis en buitenshuis om je hierbij te helpen.

Oefeningen

Om de spieren sterk te houden, wordt er aangeraden om twee keer per week spier- en botversterkende oefeningen te doen. Voorbeelden hiervan zijn: hardlopen, zwemmen, dansen en fitness.
Ook zijn er handige hulpmiddelen die je hierbij kunnen helpen. Zoals een hometrainer, mobiliteitstrainer of fitness elastiek.
Heb je lichamelijke klachten? Dan kun je het beste advies vragen bij jouw fysiotherapeut of huisarts.

Balansoefeningen

Balansoefeningen helpen het risico op vallen te verkleinen. Bovendien kunnen ze heup-, knie- en rugproblemen verminderen. Balansoefeningen zijn gericht op het verbeteren van jouw evenwicht terwijl je staat of beweegt. Zoals op één been staan, voet voor voet over een lijn lopen of een voorwerp van de grond oprapen. Daarnaast kun je kijken of er groepslessen bij jou in de buurt worden gegeven, zoals yoga, pilates, Tai Chi of een cursus valpreventie.

Aanbevolen hulpmiddelen: