Verstandelijke beperking

Als je een verstandelijke beperking hebt, dan betekent dit dat je IQ maximaal 75 is. Meestal merk je dit door de verschillen die je ziet tussen jezelf en leeftijdsgenoten. Denk bijvoorbeeld aan het minder snel kunnen denken dan leeftijdsgenoten. Ook heb je misschien hulp nodig om alles uit te voeren in het dagelijks leven. Denk bijvoorbeeld aan activiteiten zoals wonen, werken, naar school gaan of je vrije tijdsbesteding. De verstandelijke beperking ontstaat voor je 18de levensjaar, en kan ook samengaan met een chromosoomafwijking of een niet aangeboren hersenletsel. Soms gaat een verstandelijke beperking ook samen met een lichamelijke of psychische aandoening.
We hebben op een rij gezet welke hulpmiddelen jou kunnen ondersteunen.

Soms gaat een verstandelijke beperking ook samen met een lichamelijke of psychische aandoening. We hebben op een rij gezet welke hulpmiddelen jou kunnen ondersteunen.Soms gaat een verstandelijke beperking ook samen met een lichamelijke of psychische aandoening. We hebben op een rij gezet welke hulpmiddelen jou kunnen ondersteunen.

Lichte, matige of ernstige verstandelijke beperking

We maken het onderscheid tussen de volgende drie:
1: Lichte verstandelijke beperking met een IQ tussen de 50 en 75
2: Matige verstandelijke beperking met een IQ tussen 35 en 50
3: Ernstige verstandelijke beperking met een IQ onder de 35

Lichte verstandelijke beperking

IQ tussen de 50 en 75

Als je een lichte verstandelijke beperking hebt, dan kan het lastig zijn om te communiceren en om sociale vaardigheden op te pakken. Zo kan het zijn dat je langzaam leert en dit moeilijk vindt.

Meestal is het fijner om praktische taken op te pakken en te leren door te doen. Wel is het lastig om zelfstandig een taak op te pakken en informatie te verwerken en op te slaan. Wat je kan helpen is korte zinnen, duidelijkheid in wat je moet doet en een dagstructuur.

Hulpmiddelen voor in de slaapkamer

Hulpmiddelen voor in de woonkamer

Hulpmiddelen voor in de keuken

Hulpmiddelen voor buiten

Matige verstandelijke beperking

IQ tussen de 35 en 50

Als je een matige verstandelijke beperking hebt, dan zal de ontwikkeling vergelijkbaar zijn met een kind tussen de 4 en 7 jaar. Je eigen beleving zal dan een grote rol spelen in het dagelijks leven en het leren lezen, rekenen en schrijven zal moeite kosten.

Je zult wel de basis van alledaagse taken zelfstandig uit kunnen voeren, maar bij wonen en werken zal er vaak ondersteuning nodig zijn. De verstandelijke beperking kan samengaan met lichamelijke beperking waarbij afwijkingen van het zenuwstelsel als epilepsie, slechthorendheid en slechtziendheid een rol kunnen spelen.

De hulpmiddelen die in de eerste fase naar voren kwamen, kunnen ook van toepassing zijn in de tweede fase.

Hulpmiddelen voor in de slaapkamer

Hulpmiddelen voor in de woonkamer

Hulpmiddelen voor in de badkamer

Hulpmiddelen voor buiten

Ernstige verstandelijke beperking

IQ onder de 35

Met een ernstige verstandelijke beperking is er weinig tot geen begrip van geschreven taal, cijfers en tijd. De gesproken taal is beperkt en met een combinatie van gebarentaal en gesproken taal kan je vaak communiceren. Ook is non-verbale communicatie belangrijk. Bij vrijwel alle activiteiten is hulp nodig, maar je ervaart veel plezier bij bijvoorbeeld het luisteren van muziek of het zien van je familie.

Mocht je in een instelling verblijven dan geldt er vaak andere wet en regelgeving. De hulpmiddelen die als je thuis woont betaald worden vanuit de WMO en Zorgverzekeringswet worden dan vaak vergoedt vanuit de (Wet Langdurige Zorg).

De hulpmiddelen die in de eerste en tweede fase naar voren kwamen, kunnen ook van toepassing zijn in de derde fase.

Hulpmiddelen voor in de slaapkamer

Hulpmiddelen voor in de woonkamer

Hulpmiddelen voor in de keuken

Hulpmiddelen voor in de badkamer

Hulpmiddelen voor buiten

Advies voor een fysieke beperking

Bovenstaande hulpmiddelen zijn gericht op een verstandelijke beperking. Als je ook een fysieke beperking hebt, dan kun je hier kijken welke hulpmiddelen wij adviseren. Ook kan je ons bellen op 088 - 10 20 100 voor advies of langskomen bij een van onze winkels voor persoonlijk advies.