Valpreventie - Vallen voorkomen en veilig wonen

Onder 65-plussers neemt de kans om te vallen toe. Dit heeft verschillende redenen. Zo kan de spierkracht wat afnemen, waardoor je moeite krijgt met balans. Het bewegen kan wat moeilijker worden, als het lichaam anders reageert dan voorheen. Daarnaast zijn de gevolgen van een val groter als je ouder bent, omdat je sneller te maken krijgt met botbreuken. Het herstel duurt vaak langer en bovendien kan er angst ontstaan om nog eens te vallen. Bij Medipoint ondersteunen we jou of je naaste om vitaal en zelfstandig te leven. Met deze zorghulpmiddelen verminder je het risico om te vallen.

Wat kun je doen om vallen te voorkomen? Lees de tipsWat kun je doen om vallen te voorkomen? Lees de tips

Lees hieronder per onderwerp tips en welke hulpmiddelen jou kunnen ondersteunen.

Mobiliteit

Aanbevolen hulpmiddelen bij mobiliteit

Door verminderde spierkracht kun je moeite krijgen met balans en evenwicht. Het is belangrijk om te blijven bewegen en de beenspieren te blijven gebruiken. Zo voorkom je struikelen en misstappen. Ook kun je voor ondersteuning kiezen. Bijvoorbeeld bij het lopen, maar ook bij het zitten en opstaan.

Valangst

Aanbevolen hulpmiddelen bij valangst

Wie wel eens is gevallen voelt zich daardoor misschien kwetsbaar. Angst om (nog eens) te vallen, kan ervoor zorgen dat je minder vaak naar buiten gaat. Persoonsalarmering geeft dan een veiliger gevoel. Voor jezelf en ook voor mantelzorgers. Binnenshuis zorg je voor extra zekerheid en ondersteuning met bijvoorbeeld een handgreep aan de muur of antislipstrips.

Veiligheid in huis

Aanbevolen hulpmiddelen voor veiligheid in huis

Zorg voor vrije looppaden en extra ondersteuning in huis. Niet alleen in de woonkamer, maar ook in de slaapkamer. Haal losliggende vloerkleden weg en ruim schoenen en sloffen op. Met stevige stoelen of handgrepen heb je meer grip tijdens het lopen. Ook een binnenrollator kan heel handig zijn als je iets mee wilt nemen. Zo houdt je je handen vrij om jezelf te ondersteunen.

Duizeligheid

Aanbevolen hulpmiddelen bij duizeligheid

Wie last heeft van duizeligheid loopt meer risico om te vallen. Hierbij is het heel belangrijk om naar de dokter te gaan om vast te stellen wat de oorzaak van de duizelingen is. Heeft het met bloeddruk te maken? Dan kun je thuis je bloeddruk in de gaten houden met een bloeddrukmeter. Ook kan het een positief effect hebben op de bloedsomloop om het hoofdeinde van het bed, of de bedbodem, 5 cm omhoog te plaatsen. Laat je bij duizeligheid goed adviseren door een arts of zorgprofessional.

Incontinentie

Aanbevolen hulpmiddelen bij incontinentie

Door incontinentie merk je laat, of te laat, dat je naar de wc moet. Haast om ineens naar het toilet te moeten, verhoogt de kans om te vallen of te struikelen.

Tips voor mantelzorgers:

  • Heeft je naaste moeite met zelf eten, wassen en aankleden? Als iemand de Algemene Dagelijkse Levensverrichtingen niet zelfstandig uit kan voeren, is er een hoger risico om te vallen.
  • Blijf samen bewegen. Laat je naaste bijvoorbeeld kleine taken of klusjes doen en neem niet alles bij diegene weg.
  • Is een bepaalde ruimte in huis veilig genoeg? Maak voor meer informatie een afspraak voor een ThuisCheck. De adviseur brengt voor je in kaart op welke manier het huis toekomstbestendig te maken is.