Wat is Decubitus?

Decubitus is ook wel bekend als doorliggen of doorzitten, doorligwonden of doorligplekken. Het is een huidaandoening die ontstaat door langdurige druk op de huid. Door deze druk stroomt het bloed minder goed door de weefsels. Hierdoor kunnen de huid en de weefsels onder de huid beschadigen. Het kan pijnlijk en gevaarlijk zijn, en daarom is het belangrijk dat het op tijd wordt aangepakt.

Diabetes, ook wel suikerziekte genoemd, is een chronische stofwisselingsziekte. Het lichaam kan zelf het bloedsuikerpeil niet meer in evenwicht houden.Diabetes, ook wel suikerziekte genoemd, is een chronische stofwisselingsziekte. Het lichaam kan zelf het bloedsuikerpeil niet meer in evenwicht houden.

Hoe ontstaat decubitus?

Decubitus ontstaat door verschillende factoren. De belangrijkste oorzaak is langdurige druk op bepaalde plekken van het lichaam, waar de botten dicht onder de huid zitten. Dit noemen we drukpunten. Deze drukpunten voel je als je op een harde ondergrond ligt, zoals de heupen, het stuitje en de hielen. Dit gebeurt vaak bij mensen die veel liggen, bedlegerig zijn, of in een rolstoel zitten.
Ook wrijving en schuiven kan voor doorligplekken zorgen. Als je steeds verschuift of verplaatst in bed of in een stoel, dan kan de huid beschadigen. Vochtigheid door zweten of incontinentie maakt de huid ook gevoeliger voor doorligwonden.

Zo behandel je beginnende decubitus/doorligplekken (Graad 1 en 2)

  • Verminder de druk op de beschadigde huid door regelmatig van houding te veranderen.
  • Houd de huid schoon en droog.
  • Gebruik vochtinbrengende crèmes om de huid soepel te houden.
  • Vraag een arts of verpleegkundige om advies over wondverzorging.

Zo behandel je ernstige decubitus (Graad 3, 4 en 5)

  • Professionele wondverzorging: Schoonmaken van de wond, verwijderen van dood weefsel (debridement) en gebruik van speciale verbanden.
  • Antibiotica: Als er een infectie is, kan medicatie zoals antibiotica nodig zijn.
  • Chirurgie: In sommige gevallen is een operatie nodig om de wond te sluiten en het genezingsproces te versnellen.
  • Pijnbestrijding: Decubitus kan erg pijnlijk zijn, dus pijnbestrijding is een belangrijk onderdeel van de behandeling.

Decubitus voorkomen / preventie doorligwonden

Voorkomen van decubitus is beter dan genezen. Bekijk ook deze tips om doorligplekken te voorkomen:

  • Verander regelmatig van houding: Probeer in bed elke twee uur van positie te wisselen. Zit je in een rolstoel? Probeer dan elke 15 minuten even te verplaatsen.
  • Gebruik ondersteunende hulpmiddelen: Er zijn speciale matrassen, kussens, en rolstoelkussens die helpen om druk op drukpunten te verminderen.
  • Zorg voor goede hygiëne: Houd de huid schoon en droog om irritatie en infectie te voorkomen.
  • Eet gezond: Een uitgebalanceerd dieet met voldoende eiwitten, vitamines en mineralen helpt om de huid gezond te houden.
  • Blijf in beweging: Zelfs kleine bewegingen kunnen helpen om de bloedcirculatie te verbeteren en drukplekken te verminderen.

Decubitus/doorligwonden voorkomen bij bedlegerigheid

Een van de meest effectieve manieren om decubitus te voorkomen is door het gebruik van anti-decubitus (AD) materialen zoals AD-matrassen en AD-kussens. Deze zorghulpmiddelen zijn speciaal ontworpen om druk op kwetsbare delen van het lichaam te verminderen en de bloedcirculatie te verbeteren. Decubitus matrassen verdelen het gewicht gelijkmatig en voorkomen langdurige druk op drukpunten. AD-kussens geven extra ondersteuning en helpen om regelmatig te veranderen van positie.

Decubitus voorkomen bij rolstoelgebruik

Regelmatig van zithouding veranderen, is een goede eerste stap om decubitus te voorkomen. Lukt dat niet? Er bestaan ook speciale AD-hulpmiddelen die kunnen ondersteunen, zoals drukverlagende rolstoelkussens en anti-decubitus zitkussens. Deze kussens zijn ontworpen om het gewicht gelijkmatig te verdelen en de druk op de drukpunten te verlichten. Dit vermindert de kans op doorligplekken aanzienlijk. Het is ook belangrijk om de huid dagelijks te controleren op tekenen van beginnende decubitus, zoals roodheid of gevoeligheid. Zorg ervoor dat je regelmatig opstaat of verplaatst, indien mogelijk. Met de juiste maatregelen en producten kun je de risico's op decubitus aanzienlijk verminderen en de huid gezond houden.

Ken je onze bedcheck al?

Tijdens een bedcheck bekijkt een slaapexpert of het matras en het bed waar je nu op slaapt nog voldoende ondersteunen en of je kussens op de juiste manier worden gebruikt. De slaapexpert adviseert wat voor matras en bedbodem het beste bij jouw lichaam passen en waarmee je het ligcomfort verhoogt. Daarnaast krijg je informatie over welke AD-hulpmiddelen er nog meer zijn, om zowel doorligplekken te voorkomen als de nachtrust verbeteren. In dit formulier vraag je een bedcheck aan. We nemen zo snel mogelijk contact met je op om een afspraak in te plannen.

Bekijk ons assortiment

Deron FullCare matras
Deron Hoog-laagbed boxspring Timeless Deluxe antraciet
Deron Timeless Deluxe tweepersoons hoog-laagbed
Deron Comfort Pillow Hoofdkussen vlokken sensidenseschuim
Deron Comfort Pillow hoofdkussen 50x70 cm