Wat is een burn-out?
Een burn-out is een overbelasting waarbij je verschillende spanningsklachten kan ervaren zoals: vermoeidheid, moeilijk concentreren, onrustig slapen, gemakkelijk huilen, piekeren of een zenuwachtig gevoel. Daarnaast kun je een machteloos gevoel hebben en lukt het misschien niet meer om dagelijkse activiteiten uit te voeren. Een lichamelijke reactie van overbelasting kan ook voorkomen in de vorm van maagklachten, hartkloppingen of pijn op de borst.
Lees hier meer over het proces van een burn-out en welke hulpmiddelen jou kunnen ondersteunen.


Verloop van een burn-out
Wanneer iemand een burn-out heeft, verloopt het herstel volgens de volgende 3 fases:
Fase 1: Accepteren van de burn-out
Fase 2: Inzicht in de oorzaken van de burn-out
Fase 3: Verandering van de patronen waardoor de burn-out is ontstaan
Accepteren van de burn-out
Ontspanning zoeken
+-
Ontspanning zoeken
et begrijpen en accepteren dat je een burn-out hebt is de eerste fase. In deze fase is het belangrijk om ontspanning te zoeken. Het kan daarom helpen om de afweging te maken welke activiteiten je blijft doen en welke activiteiten je tijdelijk stopzet in het dagelijks leven. Een afwisseling tussen ontspannen en ondernemen is ook een goed begin om negatieve processen te doorbreken.
Ga op zoek naar iets wat jou ontspanning brengt en zorg voor voldoende beweging. Dit zorgt namelijk voor een vermindering van stressklachten.
Hulpmiddelen voor in de woonkamer
+-
Hulpmiddelen voor in de woonkamer
Hulpmiddelen voor in de slaapkamer
+-
Hulpmiddelen voor in de slaapkamer
Inzicht in de oorzaken van de burn-out
Evalueren
+-
Evalueren
Het belangrijkste doel van fase 2 is om de problemen inzichtelijk te maken.Stel jezelf vragen zoals: ‘Waar komt de spanning vandaan, tijdens welke activiteiten komen deze naar voren en kan dit anders worden aangepakt?’. Probeer erover te praten met je omgeving. Kom er voor jezelf achter welke taken je leuk vindt en wat anderen misschien voor je kunnen oppakken.
In dit proces evalueer je de dagelijkse activiteiten en dat kan vermoeiend zijn. Het kan daarom helpen om op zoek te gaan naar iets waar je energie van krijgt.
De hulpmiddelen van fase 1 kunnen ook geschikt zijn voor fase 2.
Verandering van patronen waardoor de burn-out is ontstaan
Stap voor stap
+-
Stap voor stap
Je hebt in fase 2 hopelijk een duidelijk beeld gekregen van de taken die spanning verminderen. Je kunt deze activiteiten stap voor stap gaan uitproberen. Wanneer de spanning een beetje afneemt, kun je gaan proberen om je dagelijkse activiteiten rustig op te bouwen. Het is belangrijk om naar je lichaam te luisteren wanneer spanningen opspelen. Zorg ervoor dat je op die momenten je rust pakt door iets te doen dat jou ontspanning geeft.
De hulpmiddelen die in fase 1 en 2 naar voren kwamen, kunnen ook van toepassing zijn in fase 3.