Gebruiksaanwijzing elleboogkrukken


Doel
Loophulpmiddelen geven de gebruiker steun tijdens het lopen. Deze steun kan om verschillende redenen nodig zijn, bijvoorbeeld bij breuken, evenwichtsproblemen of pijn bij het lopen.

Instellen
Voordat je de elleboogkrukken gaat gebruiken dienen deze eerst op de goede hoogte te worden ingesteld:

-Druk de uitstekende palletjes aan weerszijde van de stok tegelijkertijd in. Je kunt de krukken in en uit elkaar schuiven.
-Ga rechtop staan en laat je handpalm op het handvat rusten. Vervolgens laat je de palletjes in de gaatjes vallen.
-Het manchetgedeelte moet zo worden afgesteld dat de bovenkant van de manchet net onder de elleboog zit.
-Als je met twee krukken loopt, let er dan op dat deze op gelijke hoogte zijn ingesteld.

Gebruik
Loop altijd rechtop met de krukken vlak naast je lichaam. Indien je niet mag steunen op je zwakke been, dan kun je het beste beide krukken naar voren plaatsen met het zwakke been en vervolgens het gezonde been aansluiten. Mag je het zwakke been wel gebruiken dan kun je de krukken het beste zien als twee extra benen. Dat wil zeggen dat je gewoon kunt lopen, en dan plaatst je tegelijkertijd met het linkerbeen de rechterkruk naar voren en met het rechterbeen de linkerkruk. Heb je slechts één kruk nodig, dan moet deze zich altijd bevinden aan de gezonde kant van het lichaam. Zet het zwakke been tegelijk met de kruk naar voren en daarna het gezonde been.
Traplopen
Als er geen trapleuning is dan kun je het beste gaan zitten en met je gezonde been jezelf naar boven duwen of, als je naar beneden gaat, met je gezonde been tegenhouden. Als er wel een trapleuning is, kun je deze als steun aan de gezonde kant gebruiken en de kruk aan de andere kant.
Trap op: Ga voor de trap staan, steun op de trapleuning en plaats de kruk op de eerste trede, zet dan het gezonde been op de eerste trede en zet het zwakke been ernaast.
Trap af: Steun op de trapleuning en zet de kruk op de eerste trede, plaats daarna het zwakke been op de eerste trede en zet het gezonde been ernaast.

Onderhoud
Als de elleboogkrukken vuil zijn, kun je deze afnemen met een sopje en een zachte doek.

Belangrijk
-Bij gebruik van deze loophulpmiddelen op een gladde of natte ondergrond of met versleten doppen kunnen de loophulpmiddelen wegglijden en daardoor kan je vallen.
-Gebruik de loophulpmiddelen alleen als ondersteuning tijdens het lopen of staan.br/]
Het maximaal gebruikersgewicht voor deze loophulpmiddelen is 160 kg.

Wat te doen bij storingen
Als het hulpmiddel defect is, kun je contact opnemen met het telefoonnummer van de uitleenservice vermeld op het uitleenformulier.