Langer Thuis in Huis
Langer Thuis in Huis is een online gids voor iedereen die graag veilig en gezellig in zijn of haar eigen huis wil blijven wonen. Nu en in de toekomst.
5 tips om thuis fit te blijven
Goed bewegen heeft veel voordelen voor iedereen. Voldoende beweging geeft namelijk een positief gevoel en is goed voor de geest. Daarnaast draagt het bij aan een betere balans om zo valpartijen te voorkomen. Ondanks de vele voordelen kan het moeilijk zijn om genoeg te bewegen. Zeker als je minder makkelijk naar buiten kan, omdat je bijvoorbeeld stram bent of problemen hebt met je evenwicht, waardoor je onzeker bent. Gelukkig zijn er genoeg manieren om binnenshuis te bewegen, zodat je lekker thuis fit kunt blijven. Onze experts geven je graag 5 gouden tips voor bewegen in huis!
Tip 1. Balans- en krachtoefeningen
De meest voor de hand liggende manier om thuis fit te blijven, is beginnen met balans- en krachtoefeningen. Er zijn talloze oefeningen voor alle niveaus die je gemakkelijk thuis kunt uitvoeren.
Probeer bijvoorbeeld eens om af en toe op een zitbal te zitten in plaats van een stoel. Doordat je instabiel op de bal zit, corrigeert je lichaam elke keer je houding. Daarmee bevorder je een goede zithouding en train je, je rugspieren.
Verder kan je gebruik maken van een handtrainer. Hiermee train je niet alleen je handen, maar ook je vingers en onderarmen. De handtrainer kan je gebruiken, terwijl je tv kijkt of zelfs vanuit bed. Het zorgt voor een krachtige grip en betere vingervlugheid.
Tip 2. Huishouden
Het huishouden bijhouden is één van de allerbeste manieren om fit te blijven. Stofzuigen, stoffen, de was doen, je bent constant in beweging en er komt veel fysiek werk bij kijken. Daarnaast verbrand je extra calorieën. Wist je dat je door een half uur stofzuigen tot wel 125 calorieën verbrandt? Dat is niet mis! Lukt het hele huis stofzuigen niet in één keer? Knip het dan op in stukjes.
Tip 3. Fietsen in huis
Je leest het goed! Fietsen in huis kan met een fietstrainer, ook wel stoelfiets genoemd. Een fietstrainer is simpelweg een setje trappers die je met je handen of met je voeten kan bedienen. Hoewel fietsen normaal buiten is, kan je met de fietstrainer fietsen in je eigen huis. Dat is mooi, want fietsen bevorderd de doorbloeding en werkt hartstikke goed tegen stramheid. Wat dacht je van lekker fietsen vanaf de bank, terwijl je aan het puzzelen bent of tijdens je favoriete tv-serie? Heerlijk!
Tip 4. Brisk walking
Hoogleraar Bewegingswetenschappen en Neuropsychologie Erik Scherder is ervan overtuigd: brisk walking. Dat is niet zomaar wandelen. Het is eigenlijk een soort snelwandelen waarbij de snelheid tussen wandelen en hardlopen in zit. Je kan het buiten doen, maar ook heel makkelijk vanuit huis.
Als je het vanuit huis doet, is het marcheren op de plaats. Je houdt een stevig tempo aan en neemt je armen ook mee in de beweging. Vanaf hier kan je variaties toevoegen. Probeer bijvoorbeeld bij elke stap je knie hoog op te tillen en tegelijkertijd je andere arm omhoog te steken. Een andere variatie is een paar stappen naar voren zetten en daarna weer terug. Met deze en andere variaties hou je je gewrichten soepel en train je meteen je conditie.
Lees hier het volledige artikel over brisk walking.
Mijn gouden tip? Doe het op muziek! En over muziek gesproken, dat brengt mij meteen bij de laatste tip.
Tip 5. Bewegen op muziek
Of je het nou aerobics of dansen noemt, bewegen op muziek is gezond. De muziek helpt om een goed ritme aan te houden en geeft extra motivatie. Waar je bij brisk walking echt aan het marcheren bent, is bewegen op muziek een stuk toegankelijker. Kan je niet zo lang staan of zit je in een rolstoel? Geen probleem, bewegen op muziek kan heel goed vanuit een stoel. Hoe? Hieronder hebben we alvast een aantal oefeningen voor je:
- Roeien: pak een stok van ongeveer een meter lang en pak hem bij de uiteinden vast. Maak nu een roeiende beweging alsof de stok eigenlijk een peddel is. Je kan vooruit en achteruit roeien.
- Opdrukken: dit is een zware oefening, maar hij is heel goed voor de armspieren. Pak de armleuningen stevig vast en druk jezelf omhoog vanuit de stoel. Let er goed op dat je je polsen niet overbelast.
- Cirkelen: dit is een hele fijne oefening om de schouders los te krijgen. Strek je armen zijwaarts uit en maak kleine cirkels vanuit de schouder. Let erop dat je beide kanten op draait.